vissza: olvasnivalók
December 6.

ISTEN SZENTSGE S AZ EMBERI BN

A mai napon olvasandó igeszakasz: 3Mz 3,1-5

1 Ha valakinek az áldozata békeáldozat, és marhát akar áldozatul bemutatni, akár hímet, akár nőstényt, csak hibátlant áldozzon az ÚR előtt. 2 Tegye kezét áldozatának a fejére, és vágja le a kijelentés sátrának a bejáratánál. Áron fiai, a papok pedig hintsék a vért körös-körül az oltárra. 3 Azután a békeáldozatból mutassa be az ÚRnak tűzáldozatul a kövérjét, amely a beleket takarja, és mindazt a kövérjét, amely a beleken van. 4 Fejtse le a két vesét a rajtuk levő kövérjével együtt, amely a vékonyánál van, meg a májon levő hártyát is a vesékkel együtt. 5 Füstölögtessék el ezt Áron fiai az oltáron, rátéve az égőáldozatra, amely a tűzre rakott fán van. Kedves illatú tűzáldozat ez az ÚRnak.
"Tegye kezt ldozatnak a fejre..."
(3Mz 3,2)


Brmi is az az isteni tulajdonsg, ami mostanban nagy hatssal van rnk, az bizony nem az szent volta. Ezrt ht Mzes III. knyvnek az olvassa lehet az az orvossg, amire neknk szksgnk van. Isten szentsge ad jelentsget ennek a knyvnek. Mzes III. knyve azt mutatja meg, hogy milyen mdon kzeledhet a szent Istenhez egy bns, de kivlasztott np az szvetsgi rendelkezsek rtelmben. Ahhoz, hogy a np odamehessen Istenhez, mgpedig tle jvhagyott ton-mdon, ahhoz sokkal tbbre volt szksg, mint valamifle ingcserre.
gy ltszik, ma sok ember nemcsak azt hiszi, hogy brmikor, brhol s brmilyen mdon odamehet Istenhez, hanem azt is, hogy Istennek rlnie kellene, amirt egyltaln valamilyen figyelemre mltatjk t. Isten igazi jellemnek ez a nem ismerse veszlyesebbnek bizonyulhat, mint amikor nem ismerjk az elektromossgot, s ennek megfelelen bnunk a magasfeszltsg vezetkkel.
Isten, akit mi imdunk, az az Isten, aki Mzes III. knyvben megllaptotta azokat az "aprlkoskod" elrsokat. Izrelnek keresnie kellett Isten orcjt, de a papoknak s az egyszer embereknek meg kellett tartaniuk a szigor szablyokat s hajlthatatlan elrsokat. Ki volt jellve a hely, el volt rva az ldozat, annak a mdnak pedig, ahogy azt be kellett mutatni, egy lpsrl lpsre elrt tervet kellett kvetnie. Brmifle eltrs a szablyoktl, mg egy nem szndkos hiba is, elnyerte szigor bntetst. s ez a kultusz vszzadokon t fennmaradt, Isten parancsra.
llatok millii pusztultak el, elszr a szent stor kapujnl, ksbb a templom udvarban. Izrelitk tzezrei lltak ott, tenyerket rtve az ldozatul bemutatott llatok fejre. Ezzel a kzmozdulattal tudatuk tartalmt s rzseiket vittk t azokra. Azutn pedig, amikor lttk a vrt, a tzet s a fstt, meghajtottk fejket, tudva, hogy a szent s kegyelmes Isten szne eltt llnak.
Rjttnk-e mr, hogy egyiknk sem kzeledhet Istenhez gy, hogy letben is marad, hacsak nem az rtnk meghalt Jzus Krisztus ltal jrul oda? Neked is, nekem is Jzus fejre kell helyeznnk keznket. Ha nem tesszk, rkre megbnjuk.fõoldal | rólunk | alkalmak | olvasnivaló | linkek |
Biblia | igehirdetések |

Ajánlja oldalunkat!   - - -   Írja meg véleményét!

Copyright © 2019. Minden jog fenntartva.